Volatil elmarknad

Förlusten av gas och kolleveranserna från Ryssland och biomassan från Belarus har ökat både volym- och prisriskerna i hela det europeiska energisystemet. Parallellt med energikrisen pågår en mycket mer långlivad kris, klimatkrisen. För att lösa den infördes systemet för handel med utsläppsrätter 2005, som efter många år av låga priser stramats åt till följd av att priset på sex år 17-faldigats i energi- och industrisektorn . De kraftslag som till lägst kostnad kan stärka leveranssäkerheten och minska utsläppen är förnybara, variabla kraftslag som sol- och vind. Det öppnar inte bara dörren till nya aktörer utan förändrar hela energisystemet för alla. Elpriserna blir mer volatila. Det är också en bidragande orsak till att handeln med elterminer har kollapsat och därmed berövar oss av vad som förut var det huvudsakliga instrumentet för riskhantering. 

En förändring som kräver nya affärer och produkter

Det är huvuddragen i den förändring i som producenter, konsumenter och energibolag är mitt uppe i, en förändring som kräver nya affärer och produkter. På Sigholm följer vi utvecklingen, kvantifierar och summerar nödvändig data och stödjer våra kunder i både utökad omvärldsförståelse, identifieringar strategiska vägskäl och klarlägger viktiga beslut. Kontakta oss för att få mer information om vad vi kan göra för dig och ditt bolag.

Vill du veta mer? Skriv upp dig på våra kostnadsfria analysutskick här: https://www.sigholm.se/erbjudande/markets-strategy

Artikeln publicerades: 29/08,2023
Presskontakt

Jennie Sträng

jennie.strang@sigholm.se
+46(0)70 862 97 26

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som händer på Sigholm


Dela artikel