Värmepumpar eller biobaserad kraftvärmeproduktion?

På en energimarknad präglad av snabb förändring och ökande krav på hållbarhet, står fjärrvärme- och energibolag inför utmaningen att anpassa sig för framtiden. Ökad volatilitet och variation, drivet av förnybar energi, sektorskopplingar och smartare teknologier, kräver innovativa lösningar för att säkerställa lönsamhet och effektivitet. Utöver detta förändras även spelreglerna för biomassamarknaden när allt fler gör anspråk på de värdefulla kolatomerna.

Genom att integrera teknologier som värmepumpar, ackumulatortankar, CCS och bergvärme, samt genom att optimera drift och produktion med digitala verktyg som Aurora by Sigholm, erbjuder vi på Sigholm skräddarsydda tjänster för att möta dessa utmaningar. Läs mer nedan om hur vi kan navigera genom denna omställning och stärka energisystemet i en allt mer komplex energisektor.


Studie om fjärrvärmesystem

I samarbete med studenter från masterprogrammet Sustainable Energy Systems på Chalmers Tekniska Högskola, har studenter under våren 2024 genomfört en studie som simulerar drift under ett år av ett fjärrvärmesystem. Studien jämförde en värmepumpsdominerad produktionsmix med en biobaserad kraftvärmeproduktion, med hjälp av modellering i Sigholms optimeringsverktyg Aurora by Sigholm. Simuleringen genomfördes med indata bestående bland annat av historiska elpriser från 2019 och modellerade elpriser från Chalmers för år 2050. Undersökta parametrar inkluderade elskattenivå, biomassapriser, olika modeller för att modellera värmepumpars COP-värde över året samt storlek på ackumulatortank. Syftet med studien var att öka förståelsen för hur förutsättningarna för olika produktionsslag förändras av den pågående omställningen i energisystemet.


Ekonomiska fördelar med värmepumpar

Resultaten visar att värmepumpar ger lägre produktionskostnader än biobaserad produktion, även under konservativa antaganden som luftbaserade system med relativt låg effektivitet och oförändrade elskattenivåer. För att biobaserad produktion ska bli konkurrenskraftig krävs en betydande sänkning av biobränslepriserna från dagens nivåer, trots att de flesta analyser pekar mot stigande priser på biobränslen. En sänkt elskatt för värmepumpar skulle ytterligare stärka deras ekonomiska fördelar, och i rapporten från arbetet föreslås att elskatten för värmeproduktion från el bör omprövas för att nyttiggöra överskottsel och undvika skeva incitament. Även om variationer i värmepumparnas effektivitet, till exempel på grund av utomhustemperatur, har stor inverkan, räcker det inte för att göra biobaserad produktion mer kostnadseffektiv än värmepumpar.


Optimera energisystemet

Komplexiteten i energisystemet ökar och det blir avgörande för fjärrvärme- och energibolag att förstå hur de olika förutsättningarna påverkar lönsamhet och drift. Resultaten i studien visar att det finns situationer där värmepumpar kan vara en mer kostnadseffektiv lösning relativt biopaserad kraftvärmeproduktion. På Sigholm erbjuder vi expertis och tjänster för att anpassa energisystemet och navigera i en osäker framtid.

  • #examensarbete
  • #värmepumpar
  • #kraftvärmeproduktion
  • #simulering
  • #VP24

Artikeln publicerades 25/09 - 2024

  • Metod: Simulering av fjärrvärmesystemets drift under ett år med varierad produktionsmix.
  • Elpriser: Elpriskurvor från 2019 och modellerade timpriser för 2050.
  • Parametrar: Elskatt, biomassapriser, värmepumpseffektivitet, storlek på ackumulatortank.

  • Resultat:
    • Värmepumpar ger lägre produktionskostnader än biobaserad kraftvärmeproduktion.
    • Biobränslepriser måste blir billigare för att konkurrera med värmepumpar.
    • Sänkt elskatt skulle ge värmepumpar ytterligare fördelar.
    • Värmepumpseffektivitet påverkar men gör inte biobränsle mer kostnadseffektivt. 
  • Avgränsning: Effekttillgång, effektavgifter och lokala faktorer ej inkluderade.


Länk till hela rapporten

Kontakta oss för mer information

Du kanske också är intresserad av:


Säkra kraftvärmeverken för framtidens energimarknad

Ett examensarbete, genomfört i samarbete med Sigholm, visade att strategiska kombinationer av dessa teknologier kan skapa ett robust och hål...

Läs artikel
Ex-jobbare analyserar framtidens fjärrvärmesystem

Samuel och Filip, som läser en master inom hållbara energisystem på Chalmers Tekniska Högskola, har under våren undersökt fjärrvärmesystemet...

Läs artikel
Examensarbete om potentialen för ny teknik och optimering av kraftvärmeverk

Sara Avonds, som har läst civilingenjörsprogrammet inom Energisystem på Mälardalens Universitet i Västerås, har under våren i sitt examensar...

Läs artikel

Vi har ambitionen att tillsammans göra världen bättre

På Sigholm tror vi på att långsiktigt utveckla förmågor för att tillsammans bygga bolaget. Med gemensamma reflektioner skapar vi en kultur med ständigt lärande.

Karriär på Sigholm

Aktuellt

dec 16, 2024 | Nyhet

Elnätens digitalisering

Den snabba elektrifieringen av samhället ställer höga krav på elnäten att kunna hantera ett alltmer komplext energisystem.

okt 30, 2024 | Nyhet

Sigholm utses till "Tillväxtraket 2024"

Vi är stolta att meddela att vi blivit tilldelade titeln "Tillväxtraket 2024". Sigholm är ett av fåtal bolag som har vuxit mer än 30 procent och tilldelas därmed titeln “Tillväxtraket 2024” både på medarbetarsidan samt omsättningssidan. Vi är oerhört stolta över att bli utsedda till årets tillv

okt 11, 2024 | Nyhet

Vinnare av Stora Näringslivspriset 2024

Vi är glada att meddela att vi, torsdagen den 10 oktober, mottog Stora Näringslivspriset som är instiftat av Handelskammaren Mälardalen.

Kontakta oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, besök något av våra kontor eller ring oss på +46(0)21-12 03 10.

Genom att klicka på skicka så godkänner du Sigholms hantering av dina personuppgifter. Läs vår personuppgiftspolicy