Sigholm i samarbete med Bixia för mer automatiserad elhandel

Med ökad volatilitet på elmarknaden växer behovet för marknadens aktörer att snabbt kunna agera på förändrade förutsättningar. Sigholm lanserar nu i samarbete med Bixia en integration mot DA-marknaden (Day Ahead-marknaden) i sin programvara AbS (Aurora by Sigholm) som möjliggör direkt budläggning och optimering baserad på marknadsutfall i realtid för stora elproducenter och elkonsumenter.

- Denna typ av integrationer är viktiga steg för digitalisering och samarbete inom energibranschen. Energisystemet blir allt mer komplext och det är viktigt att inkludera alla betydande faktorer i en optimering som ska stötta i planering kring flexibilitet och potential, säger Nemer Achour, Energy systems and strategy consultant.

- Med över 25 års erfarenhet inom energibranschen har vi utvecklat en modern handelsplattform som automatiserar och optimerar elhandel. Genom vårt samarbete med Sigholm ligger vi i framkant och erbjuder en trygg, enkel och lönsam elhandel, säger Tobias Engström, Produktägare på Bixia.

Den nya integrationen i AbS har flera viktiga syften:

  • Snabbare marknadsåtgärder: Kunderna kan nu lägga bud direkt från AbS, vilket gör det möjligt att reagera snabbare på förändringar i marknaden.
  • Minskad risk för misstag: Genom att eliminera många manuella steg i kundernas arbetsflöden minskar risken för fel, vilket ökar både effektiviteten och tillförlitligheten.
  • Bättre förståelse för kundernas behov: Sigholm strävar efter att kontinuerligt förbättra förståelsen för sina kunders behov och utmaningar. Denna integration är ett stort steg mot att proaktivt förutse och möta dessa behov.
  • Främjande av digitalisering: Sigholm visar kunderna nya och effektivare arbetssätt och är en aktiv partner i deras digitaliseringsresa. Detta är särskilt viktigt i en tid där hantering av ökad volatilitet och flexibilitet blir alltmer kritisk.

Den initiala integrationen har skapats i samarbete med balansansvariga Bixia, som betjänar flera energibolag och aktörer på elmarknaderna. Den nya lösningen är designad som en generell modul, där enda kravet för att lägga till en ny mottagande part är ett existerande API som kan hantera bud-funktionalitet.

Den nya funktionaliteten i AbS erbjuder följande:

  • Skapa spotbud och blockbud: Användare kan nu skapa spotbud och blockbud direkt i AbS, med visualiserade elprisprognoser och produktionsdata.
  • Enkel budläggning: Bud kan skickas till balansansvarig med en knapptryckning eller genom schemaläggning, vilket förenklar och effektiviserar processen.
  • Resultathantering: Resultat från DA-handeln kan hämtas och integreras direkt i produktionsoptimeringen vilket möjliggör optimering baserat på faktisk handel.

Detta är ett betydande steg i vår strävan att automatisera och digitalisera fjärrvärmebranschen, så vi kan möta en framtid där snabb och effektiv realtidsanpassning är avgörande. Med denna lansering har vi lagt grunden för vår fortsatta utveckling, vilket gör oss redo att hantera de höga tekniska krav som integration mot ID-marknaden och stödtjänstmarknaderna medför, säger Jakob Wall, systemutvecklare, Sigholm.

Kontakt:

Vad är AbS (Aurora by Sigholm)?
AbS är Nordens ledande optimeringsplattform för stora energiproducenter. Den digitala plattformen hjälper verksamheter att sortera, analysera och föreslå hur produktionsanläggningarna ska köras för en optimal drift. Detta samtidigt som personalen trivs och utvecklas i symbios med plattformen.

  • #energi
  • #elhandel
  • #integration
  • #sigholm
  • #bixia
  • #aurorabysigholm

Artikeln publicerades 05/09 - 2024

Kontakta oss för mer information
Nemer Achour

Energy systems and strategy consultant

Du kanske också är intresserad av:


Deltagande under Almedalsveckan 2024

Vi är glada att återigen delta under Almedalsveckan, en av Sveriges viktigaste mötesplatser. I år ko

Läs artikel
Aktiva kunder vinnare på prisvariationer

Sedan 2020 har elpriset varit mycket mer volatilt. Det beror på att intermittent kraftproduktion nu utgör en betydande del av det europeiska...

Läs artikel
Universalmedlet Contract for Differences

Contracts for Difference (CfD) har varit diskuterat sedan elpristopparna 2022. Verktyget som sådant är inte nytt utan har använts länge i Eu...

Läs artikel

Vi har ambitionen att tillsammans göra världen bättre

På Sigholm tror vi på att långsiktigt utveckla förmågor för att tillsammans bygga bolaget. Med gemensamma reflektioner skapar vi en kultur med ständigt lärande.

Karriär på Sigholm

Aktuellt

sep 05, 2024 | Nyhet | Pressmeddelande

Sigholm i samarbete med Bixia för mer automatiserad elhandel

Samarbetet med Bixia är ett viktigt steg för digitaliseringen av energibranschen, där snabbare marknadsåtgärder och en djupare förståelse för kundernas behov står i fokus.

jun 12, 2024 | Nyhet

Deltagande under Almedalsveckan 2024

Vi är glada att återigen delta under Almedalsveckan, en av Sveriges viktigaste mötesplatser. I år kommer vi att engagera oss genom en rad åtaganden, däribland att moderera paneler och seminarier samt intervjua beslutsfattare och politiker i vår podcast, Energistrategipodden.Deltar du inte under Alme

maj 30, 2024 | Nyhet

Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag 2024"

För tionde året i rad genomför Cinode en jämställdhetsstudie. Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag" med 48% kvinnor i organisationen.

Kontakta oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, besök något av våra kontor eller ring oss på +46(0)21-12 03 10.

Genom att klicka på skicka så godkänner du Sigholms hantering av dina personuppgifter. Läs vår personuppgiftspolicy