Genomförbarhetstudie av BECCS samt logistikkoncept

Förstudie och utvärdering för logistikkoncept

Sigholm fick förtroendet av Gävle Energi och Gävle Hamn att arbeta som workshopledare, samordnare och utredare i deras förstudie med finansiering av energimyndigheten. Syftet med förstudien var att utreda möjligheten att avskilja, förvätska och transportera koldioxiden från kraftvärmeverket Johannes till Gävle Hamn för mellanlagring. Vidare skulle studien även undersöka ett logistikkoncept för Gävle Hamn för att hantera upp till 2.6 miljoner ton CO2/år genom att agera som en uppsamlande hubb för fler aktörer i regionen och därmed accelerera omställningen. Arbetet innefattade utvärdering av olika avskiljningstekniker, förvätskning, logistikkedja mellan kraftvärmeverk och hamn, mellanlager och transport till slutlagring för Johannes. Därefter anpassades hamn och mellanlager för att fungera som en hubb för den större mängden koldioxid.

Workshops för att identifiera nästa steg

Efter förstudien genomfördes en serie workshops för att hjälpa projektet att ta nästa steg från förstudie till nästkommande projektfaser. Områden som berördes var Tekniska förutsättningar, Tillstånd & projektutveckling, Omvärld & samarbete samt Nästa steg. Centralt var att samla projektgruppens tankar och beskriva projektets behov av vägval, resurser, finansiering, avtal, ansvarsfördelning m.m. och hur de kan se ut framåt för att nå projektets högt uppsatta mål. Förstudiens resultatet gav en djupare förståelse och en tydligare bild över omfattningen av kommande projektsteg och vad som behövdes göras som nästa steg. Workshopsen utfördes under Q2-Q3 2023.

För att få en överblick gjordes en utredning efter workshopserien kring alternativa upplägg för projektgenomförandet, vilket blev ett vägledande underlag för styrgrupp att ta beslut om bästa tillvägagångssätt.

Kommunikation

Gävle Hamn och Gävle Energi såg även ett behov av att lyfta Gävles potential med sitt unika läge och skapa en nyfikenhet i sina nätverk och hos potentiella kunder. Sigholm fick därför parallellt med workshopserien och förstudiearbetet i uppdrag att ta fram övergripande kommunikationsmaterial för logistikkonceptet med fokus på att lyfta Gävle Hamns breda potential att agera regionövergripande hubb för berörda aktörer.

  • #CCS
  • #Bio-ccs
  • #koldioxidinfångning
  • #koldioxidavskiljning
  • #kraftvärmeverk
  • #slutlagring
  • #mellanlager

Artikeln publicerades 17/12 - 2023

Om Bio-CCS i Gävle

Gävle Energi i samverkan med Gävle Hamn tar ett stort kliv framåt vad gäller att bidra till klimatmålen och en bättre omvärld. Strax innan jul 2023 blev de två kommunala bolagen beviljade ett ekonomiskt anslag från Energimyndigheten. De beslutade sig för att utreda om det är möjligt att fånga in, transportera och mellanlagra koldioxid samt undersöka ett logistikkoncept för Gävle Hamn på 2,6 miljoner ton CO2/år. Logistikkonceptet motsvarar ca 5% av Sveriges totala koldioxidutsläpp, som är ca 50 miljoner ton/år.

Läs mer här

Kontakta oss för mer information

Du kanske också är intresserad av:


Hamnnära Bio-CCS vid Norrlands knutpunkt

Under perioden 2022-2023 genomförde Umeå Energi en förstudie om BioCCS med stöd av Energimyndigheten. Sigholm fick förtroendet för rollerna ...

Läs artikel
Projektledning för gemensam koldioxidnod i öst, Stockholms Hamnar

För att Sverige ska klara klimatmålen till 2045 krävs omfattande utsläppsminskningar. Avskiljning och lagring av koldioxid, CCS, är en av fl...

Läs artikel
Säkra kraftvärmeverken för framtidens energimarknad

Ett examensarbete, genomfört i samarbete med Sigholm, visade att strategiska kombinationer av dessa teknologier kan skapa ett robust och hål...

Läs artikel

Vi har ambitionen att tillsammans göra världen bättre

På Sigholm tror vi på att långsiktigt utveckla förmågor för att tillsammans bygga bolaget. Med gemensamma reflektioner skapar vi en kultur med ständigt lärande.

Karriär på Sigholm

Aktuellt

okt 11, 2024 | Nyhet

Vinnare av Stora Näringslivspriset 2024

Vi är glada att meddela att vi, torsdagen den 10 oktober, mottog Stora Näringslivspriset som är instiftat av Handelskammaren Mälardalen.

sep 27, 2024 | Dataanalys | Digitalisering | Energiberäkningar | Nyhet | Produktionsplanering

Årsoptimering av energisystem

Under första halvan av 2024 har vi, med vårt optimerings- och uppföljningsverktyg Aurora by Sigholm, framgångsrikt levererat årsoptimeringsprojekt för kraftvärmeproducenter.

sep 05, 2024 | Nyhet | Pressmeddelande

Sigholm i samarbete med Bixia för mer automatiserad elhandel

Samarbetet med Bixia är ett viktigt steg för digitaliseringen av energibranschen, där snabbare marknadsåtgärder och en djupare förståelse för kundernas behov står i fokus.

Kontakta oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, besök något av våra kontor eller ring oss på +46(0)21-12 03 10.

Genom att klicka på skicka så godkänner du Sigholms hantering av dina personuppgifter. Läs vår personuppgiftspolicy