Strategierna inom energibranschen påverkar oss alla. I podcasten försöker vi förstå de utmaningar ledare inom energiintensiva organisationer och energibolag står inför och hur de hanterar dem.
Annika Viklund är vd för Vattenfall Eldistribution som har en roll mitt i händelsernas centrum för förändringen av energimarknaden. Uppe i norr möter de kunder som inte har tid att vänta. Samtidigt är både kompetens, tillståndstider och ersättningsmodeller är viktiga pusselbitar att jobba med för att lyckas hålla det tempo som kunder och klimatet behöver.
Onsdagen den 14 juli släpptes kommunikationen runt det paket av lagförslag från EU-kommissionen som heter "Fit for 55" och som sätter upp målet om en reduktion av växthusgaser med 55 % till 2030. Det här avsnittet går igenom det viktigaste i förslag för branschen tillsammans med Daniel Wennick, Energiföretagen, Gustav Melin, Svebio och Emma Wiesner, EU-parlamentariker från Centerpartiet.
Inköp och försörjning inom energisektorn är ett område som har olika stor roll hos branschens företag men som kan ha stor påverkan på kostnader och marginal. Kostnadskontroll tros bli en allt viktigare fråga för energibolag att ha koll på, samtidigt som Sinfra växer mycket i sin omsättning och fler och fler medlemmar inom branschen sourcar sina upphandlingar hit. Varför är det så och vilka är drivkrafterna? Vi pratar med Tony Doganson som är VD på Sinfra, Svensk Inköpscentral för Infrastruktur Ekonomisk Förening om detta. Häng med!
Den här veckan besöker vi en av upphovsmakarna till vad som kan bli startskottet på en transformation av den nordiska energimarknaden. När vi pratar om LKAB så pratar vi om den potentiellt största sammanhållna investeringen i landet i modern tid. Och för alla er som följer energibranschen så vet ni vad 55 TWh el innebär i ökad efterfrågan. I det här samtalet fördjupar vi oss i denna satsning tillsammans med Niklas Johansson som är kommunikationsdirektör och som även har ett förflutet som stadsråd. Finns tekniken, är den genomförbar, finns pengarna och vad får man?
Vi hör allt mer om sektorskopplingar och effektivt nyttjande av spillvärme från industrin som en del av att lösa samhällets omställning och öka fjärrvärmens bidrag till den. Vad händer om de industrier man förlitar sig på läggs ned? Detta bekymmer ställdes Sundsvall Energi och deras långvarige vd Anders Jonsson inför förra året, när SCA beslutade att lägga ned sitt tryckpappersbruk i kommunen och 115 GWh värme behöver nu ersättas. Vilka satsningar gör de, och kan ny industri ersätta det nedlagda bruket? Hur påverkas inställningen till?
Effektproblematiken i Västsverige har varit aktuell ett tag, samtidigt som Västra Götalandsregionen vill använda el för uppvärmning av sjukhuset. Hur går det ihop och varför blir det så? Skövde har också flera stora industrier, inte minst genom den stora närvaron av Volvo i staden. Vad innebär deras utveckling för Energibolaget och behovet för energisystemet? Det blir sedan en liten specialare när Sammy vänder på steken och ställer frågor till Niclas.
I veckans avsnitt av EnergiStrategiPodden landar vi i Boden och närmare bestämt hos Hans Stålnacke på Bodens Energi AB. Med ett toppmodernt kraftvärmeverk och bland de lägsta fjärrvärmepriserna i landet siktar bolaget på att utvecklas från sitt tidigare produktionsdrivna tänk för att möta en bransch och region i stark utveckling och förändring. Vi kan såklart inte undgår att prata om den enorma industrisatsningen H2 Green Steel och vad det innebär. Vi pratar även om att bolaget är en nod för energiåtervinning i regionen. Men hur jobbar man då med strategisk framsyn när förändringar kommer så fort?
Det digitala tältet. Insikter och åsikter. Se Livestream från eventet 16 juni 2021