I denna ljudresa dyker vi djupt in i hjärtat av den dynamiska energibranschen och lyfter fram dess strategiska vägval och aspekter. Vi är din guide till en bättre förståelse av den vitala roll som energi och el spelar i våra liv, från det allmänna till det mest komplexa.
Se tidigare avsnittEnergistrategipodden fokuserar på batterier med Emma Hellström, Flower Tech...
Publicerades 2025-02-20
Vi drivs av att dela kunskap och demokratisera information varför vi våren 2020 startade Energistrategipodden. Ett steg i att försöka skapa en förståelse över de energistrategiska frågor som påverkar oss alla. I podden intervjuar vi ledare på energibolag, företag, akademier och beslutsfattare i energiintensiva organisationer och ställer oss frågan vilka utmaningar de står inför och hur de hanterar dem.
Sverige
Belgien
USA
Finland
Tyskland
Energistrategipodden fokuserar på batterier med Emma Hellström, Flower Tech
Försäkringar handlar om att våga ta risk – som att köpa ett hus eller skydda sig mot oväntade händelser. Men i en tid av allt mer extrema väderförhållanden, som bränderna i Los Angeles 2025 och skyfallet i Gävle 2021, blir frågor om vad som är försäkrat och vem som bär ansvaret allt mer avgörande. För försäkringsbolag, vars kärna är att prissätta risk, är det en stor utmaning att förstå hur klimatförändringar påverkar deras verksamhet. I detta avsnitt möter vi Ylva Wessén, vd på Folksam, som försäkrar vartannat hushåll i Sverige. Hon delar sina insikter om klimatförändringarnas effekter på försäkringsbranschen och hur bolagen behöver anpassa sig för att möta framtidens risker.
Den norska regeringen skakades nyligen av en kris när Senterpartiet valde att lämna regeringssamarbetet i protest mot införandet av EU:s fjärde energimarknadspaket. Striden handlar om hur mycket kontroll Norge ska ge upp över sin energipolitik och vilka konsekvenser det får för elpriserna. Statsminister Jonas Gahr Støre svarade med ett nytt förslag: ett fast elpris på 40 öre per kWh – en åtgärd som fått både hyllningar och skarp kritik. Vad innebär detta för Norges framtida energimarknad? Hur påverkas resten av Norden? Och kan Norge verkligen avskärma sig från europeiska elpriser? I detta avsnitt diskuterar vi med nationalekonomen Nils-Henrik von der Fehr om den politiska stormen, marknadens reaktioner och vad som kan hända härnäst.
Pär Holmberg och Thomas Tangerås har lång erfarenhet av att forska på energimarknaden och har genom forskning på Institutet för Näringslivsforskning genom åren belyst flera aspekter av det svenska energisystemet. Nyligen debatterade de på DN Debatt om att det går att skapa ett effektivt energisystem utan statliga subventioner som en konstrast till åsikter om att staten nu behöver ge stora garantier till bland annat kärnkraftsutbyggnaden. Argumenten bygger på att marknaden är svårförutsägbar och att skattemedel tenderar att vara tröga att reagera på marknaden och omvärldens rörelser. Genom att förändra prisområden, tariffstrukturer, skatt och andra incitament bör det att genom bättre prissignaler mycket mer effektivt allokera kapitalet dit det gör nytta. I det här avsnittet försöker vi förstå dessa argument och vrida på dem. Nättariff - prissättning av elnätet. En nationell implementering av effekttariffer håller på att implementeras. https://ei.se/om-oss/nyheter/2025/2025-01-30-nu-infor-manga-elnatsforetag-effektavgifter---det-har-behover-de-forhalla-sig-till Intäktsreglering, det regelverk som styr hur elnäten får ta betalt med syfte att skapa skäliga priser för kunderna samtidigt som den långsiktiga leveranssäkerheten upprätthålls. https://ei.se/bransch/reglering-av-natverksamhet/reglering---elnatsverksamhet Kapacitetsfaktor eller ibland i Sverige kallad tillgänglighetsfaktor beskriver den effekt som kan förväntas vara tillgänglig under sommarens och vinterns topplasttimme. Det finns ytterligare en definition av kapacitetsfaktor är produktionen av energi under en definierad tidsperiod. I olika sammanhang används de här begreppen olika vilket skapat viss förvirring i debatten.
Föreställ dig en komplex fråga där parterna har starka känslor om vad som är rätt och fel. Kommunikation sker främst skriftligt och direkt, och ofta handlar det om att ena sidan försöker förklara varför den andra har fel. Den här typen av frågeställningar är vanliga i energibranschen, och vi behöver bli bättre på att hantera dem. Martin Sande, som arbetar på den icke-vinstdrivande konsultfirman Dialogues, har lång erfarenhet av att leda dialog i svåra samhällsfrågor. Ett av hans råd för att hantera dessa situationer är: "Gör problemet större, inte mindre." Detta råd är relevant oavsett om det gäller vargjakt eller vindkraftsetableringar. Inför julen reflekterar vi över dessa utmaningar och söker sätt att göra 2025 ännu bättre.
OX2 är en framgångsrik projektutvecklare inom energibranschen som utvecklat projekt inom såväl landbaserad vind, sol och batterier. De har också ett godkänt tillstånd för havsvindsprojektet Galene. Den här gången samtalar vi med Sverige-VD:n Emelie Zakrisson som ger sitt perspektiv på vad som skapar framgång på en riskfylld marknad och vilka utmaningar som vi står inför idag. Dessutom samtalar vi om regeringens beslut att avvisa 13 havsvindsprojekt i Östersjön och vad det får för konsekvenser för Sveriges omställning. Kunde utredningen kring en ordnad prövning för den havsbaserade vinden leda till en konkretisering av hur projekten ska bli av eller ej? Sedan pratar vi också om förutsättningarna för landbaserad vind, solparker och batterier.
Eons Energidistribution står, som alla elnät, inför utmaningar där vi får en "producera här och konsumera där"-logik till ett nätverk av distribuerade produktions-, lager- och flexibilitets-resurser. Peter Sigenstam är en av de som leder utvecklingen på Eon mot en framtid där nätet dels är mer utbyggt men också övervakas och styrs mer genom digitala lösningar. Hur ska Eon tackla den omställningen?
Utredningen Vindkraft i havet - en övergång till en ordnad process, ska hantera de svåra frågorna om att föreslå en struktur (anvisningssystem) för hur det kan gå till, ge alternativ för hur en övergångsperiod ska hanteras och ge lagförslag på hur prövningen ska gå till. Den innehållsrika utredningen har alltså, bl.a. genom att titta utanför Sveriges gränser, sökt en flexibel lösning för att hantera de problem som uppstår vid en projektörsdriven "öppen-dörr-process" som Sverige hittills haft i landet. Däremot svarar inte utredningen alls på själva innehållet i processen vilket lämnar många frågor. Utredningen konstaterar utifrån sin ögonblicksbild att det saknas kommersiella förutsättningar för havsbaserad vind idag. Det skapar såklart många frågor om hur regeringen kommer hantera behovet av, tajmningen i och stödet till en utbyggnad av den havsbaserade vinden. Dagens samtal för vi med utredningens huvudsekreterare Mattias Schain från Regeringskansliet. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
Intäktsregleringen för elnäten är såklart helt avgörande för elnätens affär. Samtidigt som energisystemet förändras så blir också elnätens roll annorlunda. Energimarknadsinspektionen ansvarar för att designa en intäktsram som syftar till att ge elnäten effektiva och långsiktiga incitament att förvalta och utveckla näten effektivt. Samtidigt finns det över 160 elnätsbolag i Sverige med olika förmågor och visioner. En inte helt lätt grupp bolag att styra med ett ramverk alltså. Tommy Johansson är avdelningschef på Energimarknadsinspektionen med ansvar för att intäktsramen. Nästa reglerperiod börjar 2028 och det är flera saker som bör förändras. Tommy hjälper oss förstå hur Ei tänker och vad han tror att branschen behöver. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
Hur formas energipolitik, särskilt när teknikval som SVC:er (Static Voltage Control) och energislag som kärnkraft och vindkraft får politiska färger? Diskussionen pendlar mellan tekniska djup och politiska förenklingar, där politiken ofta försöker vara sina egna sakkunniga. Samtidigt sker för få investeringar i ny energiproduktion, och vi ser hur möjligheter och jobb försvinner utomlands. Som ingenjörer kan vi frustreras över hur tekniska fakta förvrids eller förenklas i debatten, men samtidigt är vi ödmjuka inför att politik handlar om mer än teknik. Ändå är det viktigt att vi fortsätter ställa frågorna och bidrar med kunskap för att skapa en bättre förståelse och en mer hållbar framtid.
Vi är alltid på jakt efter spännande ämnen och intressanta diskussioner som kan belysa och utforska de senaste utvecklingarna inom energisektorn. Om du har ett tips på ett ämne eller en expert som du tror skulle passa perfekt i vår podcast, tveka inte att dela med dig!
Skicka tipsEnergimarknadsinspektionen
Energiföretagen Sverige
Vattenfall
Ellevio
E.ON Sverige
ABB
Fortum
Hitachi Energy
Svenska kraftnät
Göteborg Energi
H2 Green Steel
Örebrobostäder
Preem
Öresundskraft
Svensk vindenergi
Liquid wind
SSAB
Lantmännen
Regeringskansliet
Svensk solenergi
Adven
Fastighetsägarna
Umeå Energi
Skellefteå Kraft
LKAB
Sinfra
Fossilfritt Sverige
Svebio
AWS (Amazon Web Services)
Riksbyggen
Mälarenergi
Ragn-Sells
Gävle Energi
Energiforsk
Newsec
jun 26, 2023 | Nyhet
Almedalsveckan närmar sig och vi kommer vara på plats! Förutom att delta i intressanta samtal kommer Niclas Sigholm, vd på Sigholm Tech moderera ett seminarie som Luleå Energi anordnar på Energiföretagens Arena Energi. Förutom detta kommer vi även packa ner våra portabla poddmickar och leta efter sp
apr 24, 2023 | Nyhet
Som ett led i den gröna omställningen samt en del av moderniseringen av befintlig anläggningspark, planerar Göteborg Energi att uppföra en ny bioeldad ångpanna, ca 177 MWt, i anslutning till befintligt Rya kraftvärmeverk, lokaliserat i Energihamnen i
apr 24, 2023 | Nyhet
April går mot sitt slut och den här månaden har vi fått förmånen att hälsa tre nya medarbetare välkomna till oss på Sigholm. Det är Ylva Björk, som arbetar som systemutvecklare, Li Forsén som managementkonsult och Patrick Rosefors som projektledare.