Strategierna inom energibranschen påverkar oss alla. I podcasten försöker vi förstå de utmaningar ledare inom energiintensiva organisationer och energibolag står inför och hur de hanterar dem.
Lantmännen är en av Sveriges riktigt stora organisationer och samlar över 19 000 lantbrukare i landet. Lantbruket är också en central spelare inför skapandet av ett hållbart samhälle och kan bli en möjliggörare av det. Men är vi som konsumenter beredda att betala vad det kostar? Alarik Sandrup är chef för Lantmännens marknadsrelationer och har lång erfarenhet av odlings- och jordbruksfrågor. Faktum är att det är så mycket att det här avsnittet blir lite längre. Men håll till godo, för det är inte upprepningar utan bara en komplex fråga om hur omställning ska gå till och vilka regelverk som i så fall behövs i Sverige och EU. Även om jag vet en del om svensk biomarknad så finns det mycket allmänbildning kvar för mig att fånga. Kul att om ni vill följa med på den resan i det här avsnittet.
Varberg Energi är ett förvisso ett lite mindre men progressivt kommunalt energibolag, som tidigt rör sig in i nya marknader och med gott minne. Björn Sjöström är vd och beskriver hur han ser bolagets uppgift som dubbel, inför marknadens behov. Utmaningarna är hur som helst flera och avgränsningar behöver göras. Bolaget tillhandahåller man både gas, värme, elhandel, elnät, stadsnät och energitjänster. Dessutom är bolaget långt framme inom både flextjänster och storskaliga batterilager. Vilka tankar är det som driver strategin och vad är skillnaden mot för ett år sedan? Kul att ha er med!
Just nu står hela världen inför en utbudschock där brist på halvledare, råvaror och personal blandas med brutna leveranskedjor. Eftersom inköpet står för en stor del av kostnaderna men i slutändan också påverkar leveranssäkerheten för energibolagen återbesöker vi frågan om "security of supply" tillsammans med Svensk Inköpscentral för Infrastruktur (Sinfra). Den här gången fördjupar vi oss också i avtalsrätt och vad som är viktigt att tänka på inför leverantörsbeställningar och förhandling. Hur ska man göra för att i möjligaste mån undvika risk? Allt detta i samtal med Sinfras VD Tony Doganson och dess advokat Jon Kihlman som har mångårig erfarenhet av att jobba tillsammans med svenska energibolag.
Ingen kommer satsa på kraftvärme igen. Det var en av kommentarerna i podden från en vd i SE4 under lågprisåret 2020. Sedan dess har mycket hänt och situationen i SE4 har varit historiskt ansträngd - med mycket höga elpriser till följd. I det här avsnittet träffar vi Sezgin Kadir, vd för Kraftringen, för att höra hur de nu resonerar när de i ett inriktningsbeslut signalerar att ny kraftvärme visst kan vara på gång i regionen. Vad behöver marknaden visa för att bli trygg med en sådan investering som ska stå i 40 år? Kraftringen ägs av kommunerna i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma som alla vill se tillväxt. Etableringar som ESS och MAXIV skapar nya arbeten och ska integreras i energisystemet på ett smart sätt. Här har Kraftringen testat nya tekniker för att göra så mycket nytta av energiflödena som möjligt. Men det är inte bara stora nyetableringar som kräver nya lösningar. Förändringen av konsumenternas beteende och egen energiproduktion kommer ändra affärsmodeller och behov vilket leder företaget mot förändring. Hur riggar man sig för den nya marknaden och vilka förmågor behöver utvecklas för att kunna möta dessa behov? Detta och mycket mer i ett spännande avsnitt om Kraftringen.
Truls Borgström har varit regeringens samordnare i arbetet med att ta fram Elektrifieringsstrategin, vilken presenterades i början av året och är innehållsrik. Truls har lång erfarenhet från regeringskansliet, energifrågor och Europa. Genom tvärfunktionellt arbete inom regeringskansliet, med berörda myndigheter, regioner och näringsliv har 12 områden vaskats fram för att beskriva det mest prioriterade. Hur får vi ett samarbete som gör att allt som behöver hända sker? Hur sker förankring och planering så att centrala parter drar åt samma håll? Det här samtalet kretsar alltså kring område 1, 2, 11 och 12 i strategin: hur vi får människorna att hålla ihop.
Transdev är en av de stora kollektivtrafik-operatörerna i Sverige med både buss, båt och tåg i verksamheten. Anna Höjer är vd för Transdev Sverige och de vill ta en position som drivkraft för omställning till helt förnyelsebart. Samtidigt finns flera utmaningar på resan dit. Förändringen mot elektrifiering innebär både teknikskifte men också en förändring i affärsmodellerna. Kostnaderna blir annorlunda och distanserna blir annorlunda. Dessutom ansvarar Transdev för flera långa resor på väg - hur ska de göra då? Även inom spårbunden och sjöfartstrafik finns utmaningar som handlar om skatter och regelverk. I det här avsnittet möter vi alltså ett bolag som både påverkas av och driver för en omställning till ett netto-nollsamhälle.
Det digitala tältet. Insikter och åsikter. Se Livestream från eventet 16 juni 2021