Undersökning för att kartlägga hur fjärrvärmen är prissatt
Tidigare i år fick Sigholm Tech i uppdrag av Energiföretagen Sverige att undersöka hur fjärrvärmen är prissatt i de 238 nät som ingår i den årliga Nils Holgersson-undersökningen.
Bakom undersökningen står ett antal större fastighetsägare där de undersökta fjärrvärmenäten ägs av 132 olika fjärrvärmeleverantörer.
Artikeln publicerades idag i tidningen Energi och finns att läsa här: Klicka här! Den tryckta upplagan utkommer i Luciatid.
Rapporten visar bland annat att branschen behöver använda samma begrepp för att underlätta för kunderna, inte minst för att det ska kunna bli lättare att jämföra fastigheter på olika platser för de fastighetsägare som är geografiskt spridda.
- Även jag som är väl insatt i fjärrvärmens prismodeller har svårt att jämföra och förstå alla begrepp. Flera saker som betyder samma sak kallas olika beroende på leverantör. Det förvirrar mer än det gör nytta, säger Katja Kononova, energiingenjör på Sigholm Tech, som utfört undersökningen tillsammans med Henrik Näsström, energiingenjör Sigholm Tech.
En prismodell tycker Katja sticker ut. Det är prismodellen som bygger på timvärden med abonnerad effekt.
- Denna prismodell har flera fördelar, bland annat att kunden har möjlighet att påverka kostnaderna för effekt och energi. Den är också stabil vad gäller intäkter för energibolaget, oavsett väderförhållanden. Nackdelen är att den kräver god mätvärdeskvalitet och bra systemverktyg, vilket kan vara krävande för mindre energibolag, säger Katja.
Under våren 2020 genomförde Henrik Näsström ett arbete med Stockholm Exergis prismodell. Läs mer om uppdraget här: Klicka här!
Vi hjälper dig gärna i arbetet med prismodeller. Hör av dig till oss!
Katja Kononova
070-297 39 90
Henrik Näsström
070-290 77 07
The article was published 02/12 - 2020