Sigholm stärker upp organisationen med två personer med gedigen kompetens inom stora projekt kopplat till energi och VA samt bio-CCS. Det här går helt i linje med Sigholms vision om att stärka upp hela organisationen för att täcka gap genom hela projektfasen för att hjälpa kunder att nå sina klimatmål.
- Vi är ständigt på jakt efter nya kompetenser. Vi är glada att ha rott i hamn både Maria Östman och Johanna Ek Wahlqvist som kommer bidra med bredare kompetens för att förstärka kedjan där vi kan vara en trygg partner genom hela projektfasen, säger Joel Jorup, Affärsutvecklare på Sigholm.
Maria har en gedigen erfarenhet av stora projekt inom energi, VA och övrig infrastruktur och kommer senast från Veidekke där hon varit projektchef för Varbergs nya vattentorn Våga. Hon har tidigare varit konsult och deltagit i många prestigeprojekt såsom Borås Energis Sobacken samt E.ON:s pannprojekt Bio 70 i Örebro. I Borås var Maria även ansvarig för teknisk samordning mellan projektets olika delar. Hon var också projektledare för projektet ”kontrollrums- och personalbyggnad samt involverad i överföringsledningarna Sobacken och Borås stad.
Just nu är Maria huvudprojektledare för uppförandet av Göteborg Energis nya satsning ”Biokraftvärme Rya”. Projektbudgeten ligger på ca 2 mdr SEK och anläggningen väntas stå på plats år 2025.
- Jag har fått möjlighet att leda mitt drömprojekt - en komplex uppgift där många människor tillsammans ska pussla ihop svår teknik och det med utmanande logistik och inom en snäv tidsram. Genom att få göra det utifrån en professionell bas i Sigholm känns väldigt tryggt. Här förenas det bästa av två världar, säger Maria.
Johanna kommer in med en bakgrund inom miljöledning och projektledarskap där hon de senaste åren jobbat specifikt med bio-CCS. Just nu är hon huvudprojektledare för ett uppdrag mot Söderenergi som syftar till att bygga en fullskalig bioCCS-kedja på Igelstaverket i Södertälje. Det senaste åren har det hänt väldigt mycket inom bioCCS-området i Sverige och Johanna har varit engagerad och delaktig i utvecklingen på flera olika sätt, bland annat genom att stödja utvecklingen av ramverk och standarder. I början av oktober avslutade hon ett initiativ för att ta fram en metod för att kvantifiera klimatnytta av bioCCS. Förutom de senaste årens intensiva fokus inom bioCCS har Johanna också lång erfarenhet av arbete i offentlig sektor och samhällsbyggande i en politiskt styrd organisation – något som kommer väl till pass när det gäller att navigera i kommunalt ägda bolag och komplicerade detaljplaneprocesser.
- Jag ser verkligen fram emot att få bli en del av Sigholm. Det är en riktig dröm att få arbeta för ett företag som har ”Våga göra skillnad” som ett av sina ledord. Jag ska göra mitt bästa för att leva upp till det, säger Johanna Ek Wahlqvist, Projektledare på Sigholm.
The article was published 21/10 - 2022