In this audio journey, we dive deep into the heart of the dynamic energy industry, highlighting its strategic choices and aspects. We are your guide to a better understanding of the vital role that energy and electricity play in our lives, from the general to the most complex.
See previous episodesFöreställ dig en komplex fråga där parterna har starka känslor om vad som är rätt och fel. Kommunikation sker främst skriftligt och direkt, och ofta handlar det om att ena sidan försöker förklara varför den andra har fel. Den här typen av frågeställningar är vanliga i energibranschen, och vi behöver bli bättre på att hantera dem. Martin Sande, som arbetar på den icke-vinstdrivande konsultfirman Di...
Published 2024-12-24
We are driven by sharing knowledge and democratizing information, which is why we started the Energy Strategy podcast in the spring of 2020. A step in trying to create an understanding of the energy strategic issues that affect us all. In the podcast, we interview leaders at energy companies, companies, academies and decision-makers in energy-intensive organizations and ask ourselves what challenges they face and how they deal with them.
Sverige
Belgien
USA
Finland
Tyskland
Föreställ dig en komplex fråga där parterna har starka känslor om vad som är rätt och fel. Kommunikation sker främst skriftligt och direkt, och ofta handlar det om att ena sidan försöker förklara varför den andra har fel. Den här typen av frågeställningar är vanliga i energibranschen, och vi behöver bli bättre på att hantera dem. Martin Sande, som arbetar på den icke-vinstdrivande konsultfirman Dialogues, har lång erfarenhet av att leda dialog i svåra samhällsfrågor. Ett av hans råd för att hantera dessa situationer är: "Gör problemet större, inte mindre." Detta råd är relevant oavsett om det gäller vargjakt eller vindkraftsetableringar. Inför julen reflekterar vi över dessa utmaningar och söker sätt att göra 2025 ännu bättre.
OX2 är en framgångsrik projektutvecklare inom energibranschen som utvecklat projekt inom såväl landbaserad vind, sol och batterier. De har också ett godkänt tillstånd för havsvindsprojektet Galene. Den här gången samtalar vi med Sverige-VD:n Emelie Zakrisson som ger sitt perspektiv på vad som skapar framgång på en riskfylld marknad och vilka utmaningar som vi står inför idag. Dessutom samtalar vi om regeringens beslut att avvisa 13 havsvindsprojekt i Östersjön och vad det får för konsekvenser för Sveriges omställning. Kunde utredningen kring en ordnad prövning för den havsbaserade vinden leda till en konkretisering av hur projekten ska bli av eller ej? Sedan pratar vi också om förutsättningarna för landbaserad vind, solparker och batterier.
Eons Energidistribution står, som alla elnät, inför utmaningar där vi får en "producera här och konsumera där"-logik till ett nätverk av distribuerade produktions-, lager- och flexibilitets-resurser. Peter Sigenstam är en av de som leder utvecklingen på Eon mot en framtid där nätet dels är mer utbyggt men också övervakas och styrs mer genom digitala lösningar. Hur ska Eon tackla den omställningen?
Utredningen Vindkraft i havet - en övergång till en ordnad process, ska hantera de svåra frågorna om att föreslå en struktur (anvisningssystem) för hur det kan gå till, ge alternativ för hur en övergångsperiod ska hanteras och ge lagförslag på hur prövningen ska gå till. Den innehållsrika utredningen har alltså, bl.a. genom att titta utanför Sveriges gränser, sökt en flexibel lösning för att hantera de problem som uppstår vid en projektörsdriven "öppen-dörr-process" som Sverige hittills haft i landet. Däremot svarar inte utredningen alls på själva innehållet i processen vilket lämnar många frågor. Utredningen konstaterar utifrån sin ögonblicksbild att det saknas kommersiella förutsättningar för havsbaserad vind idag. Det skapar såklart många frågor om hur regeringen kommer hantera behovet av, tajmningen i och stödet till en utbyggnad av den havsbaserade vinden. Dagens samtal för vi med utredningens huvudsekreterare Mattias Schain från Regeringskansliet. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
Intäktsregleringen för elnäten är såklart helt avgörande för elnätens affär. Samtidigt som energisystemet förändras så blir också elnätens roll annorlunda. Energimarknadsinspektionen ansvarar för att designa en intäktsram som syftar till att ge elnäten effektiva och långsiktiga incitament att förvalta och utveckla näten effektivt. Samtidigt finns det över 160 elnätsbolag i Sverige med olika förmågor och visioner. En inte helt lätt grupp bolag att styra med ett ramverk alltså. Tommy Johansson är avdelningschef på Energimarknadsinspektionen med ansvar för att intäktsramen. Nästa reglerperiod börjar 2028 och det är flera saker som bör förändras. Tommy hjälper oss förstå hur Ei tänker och vad han tror att branschen behöver. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
Hur formas energipolitik, särskilt när teknikval som SVC:er (Static Voltage Control) och energislag som kärnkraft och vindkraft får politiska färger? Diskussionen pendlar mellan tekniska djup och politiska förenklingar, där politiken ofta försöker vara sina egna sakkunniga. Samtidigt sker för få investeringar i ny energiproduktion, och vi ser hur möjligheter och jobb försvinner utomlands. Som ingenjörer kan vi frustreras över hur tekniska fakta förvrids eller förenklas i debatten, men samtidigt är vi ödmjuka inför att politik handlar om mer än teknik. Ändå är det viktigt att vi fortsätter ställa frågorna och bidrar med kunskap för att skapa en bättre förståelse och en mer hållbar framtid.
Sveriges ingenjörer tycker att Regeringen behöver snabbutreda hur man kan öka effekten från vattenkraften. Därför bad man AFRY att genom en rapport belysa vattenkraftens potential att bidra till Sveriges energisystem i omställningen mot ett fossilfritt samhälle. Sverige står inför ett dubblerat elbehov till 2035, och vattenkraftens roll som flexibel och reglerbar energikälla är central. Rapporten identifierar en potential att öka den installerade effekten i befintliga vattenkraftverk med upp till 4 000 MW, motsvarande 24% av dagens kapacitet. Cirka 1 300 MW kan realiseras till 2035 genom åtgärder som uppgradering av aggregat och borttagning av flaskhalsar i de största älvarna. I det här avsnittet intervjuar vi Marcus Dingle, en av rapportförfattarna från AFRY och Susanne Öhrvall, affärsenhetschef för vattenkraften hos Skellefteå kraft om varför det är så viktigt att lyfta potentialen och vad som borde göras för att se den realiseras.
Dagens gäst heter Tobhias Wikström som, efter 25 år i Försvarsmakten, startat konsultföretaget Parachute Consulting med syfte att hjälpa vindkraftproducenter skapa bättre dialog med Försvarsmakten under tillståndsprocesser. Osäkerheten i omvärlden och inträdet i Nato gör att Förvarsmakten har fullt upp med sin huvuduppgift. Samtidigt går det inte att blunda för att elektrifieringen hänger ihop med totalförsvarsförmågan. Hur man än vänder och vrider på det är försvarsintressen och designen av vårt energisystem integrerade frågor. Tobhias talar i podden om vad som behövs för att skapa nya och bättre förutsättningar för ett samspel som förbättrar för både energibolag, försvarsmakt och kringliggande samhälle. MSB - Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap MCF - Myndigheten för Civilt Försvar AGON - Accelererad Grön Omställning i Norrbotten, en samarbetsorganisation mellan Länstyrelse, Region, kommuner samt industri- och energibolag.
Bornholm ligger cirka 40 km sydöst om Skåne och är känt för många svenska som en vacker semesterort med fina cykelturer. Bornholm Energi tillhandahåller kraftvärme och vatten till öns cirka 40 000 invånare och tjänster som dödnätsstart till EnergiNET som är motsvarigheten till SVK. Jörgen Edström är strategichef på bolaget som har en offensiv utvecklingsagenda för sin egen omställning. Söder om ön planeras nämligen en stor havsvindspark som kommer göra elektrifieringen till verklighet för ön. Flera av de äldre fjärrvärmeanläggningarna kan elektrifieras vilket ställer krav på nya förmågor. Därför driver Bornholm Energi projektet 2LiPP, vars syfte det är att försöka svara på frågorna om vilka lösningar som behöver implementeras för att balansera ett elektrifierat Bornholm.
Hela samhället ska gå igenom en förändringsledning i och med klimatomställningen. Det är i det stora med mer energiproduktion och det lilla i form av individens val av bil eller bostad. Hur får vi med alla medborgare i Sverige på den klimatomställlning vi ska gå igenom och som berör alla. Marika Palmér Rivera och Lisa Pelling från LO frågade sig vad människor i orter som Hultsfred, Målilla, Sollefteå och Ljusdal själva tycker och hur de ser på sin egen roll i den. Dagens samtal handlar om förmågan att lyssna in och förstå människors syn på förväntningarna på samhällskontraktet. För när det väl kommer till kritan behöver de flesta vara med på båten, om de stora målen ska bli av. Satsar vi tillräckligt på att få med oss "vanligt folk" på vad som ska göras så att vi kan undvika en motreaktion? Kan vi bli överens även om alla inte "drabbas" lika av omställningens förändringskrav? Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
We are always on the lookout for exciting topics and interesting discussions that can highlight and explore the latest developments in the energy sector. If you have a tip on a topic or expert that you think would be perfect for our podcast, don't hesitate to share!
Send tipEnergimarknadsinspektionen
Energiföretagen Sverige
Vattenfall
Ellevio
E.ON Sverige
ABB
Fortum
Hitachi Energy
Svenska kraftnät
Göteborg Energi
H2 Green Steel
Örebrobostäder
Preem
Öresundskraft
Svensk vindenergi
Liquid wind
SSAB
Lantmännen
Regeringskansliet
Svensk solenergi
Adven
Fastighetsägarna
Umeå Energi
Skellefteå Kraft
LKAB
Sinfra
Fossilfritt Sverige
Svebio
AWS (Amazon Web Services)
Riksbyggen
Mälarenergi
Ragn-Sells
Gävle Energi
Energiforsk
Newsec
May 30, 2024 | News
För tionde året i rad genomför Cinode en jämställdhetsstudie. Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag" med 48% kvinnor i organisationen.
Nov 30, 2023 | News | News & press
In early 2024, the requirements for all large companies' sustainability reporting will be tightened, and most energy companies will be directly affected. The EU's Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) will become Swedish law and will, among other things, give sustainability reporting t
Sep 08, 2023 | News & press | Press release
Sigholm, a prominent player in the energy and civil engineering sector, announces a 24% growth in personnel by welcoming 12 new colleagues within a month. This strengthens the company's capacity and expertise to meet the growing challenges of the market.