Vägledning för verksamheter kring miljötillstånd, Avfall Sverige

Bakgrund

Naturvårdsverket har sedan tidigare tagit fram en vägledning, som i första hand är riktad till tillsynsmyndigheter, för att guida vid eventuell omprövning eller återkallelse av tillstånd, vilken går att läsa mer om här.

Under höst- och vinterhalvåret 2023 tog Sigholm, på uppdrag av branschorganisationen Avfall Sverige, fram en vägledning för verksamhetsutövare med miljötillstånd inom energibranschen att på egen hand göra de strategiska vägvalen om den planerade ändringen ryms inom det befintliga tillståndet eller inte. Syftet med vägledningen är att guida om eller när miljöfarlig verksamhet med äldre miljötillstånd behöver omprövas.


Tydlig vägledning för en smidigare process

Målsättningen var att underlätta för verksamheter som vill ändra, bygga ut eller bygga om och att de med hjälp av vägledningen ska kunna identifiera var och hur gränserna för omprövning av miljötillstånd ser ut samt när och hur det ska ske. En stor del av uppdraget handlade om att tydliggöra och samla den övergripande bilden av processen. En viktig del av den metodik som Sigholm använde innefattade intervjuer med olika expertroller inom sina respektive områden såsom tillsynsmyndighet, jurist och verksamhetsutövare. 

En av de frågeställningar som verksamhetsutövare ofta stöter på gällande miljötillstånd, är bland annat: Vad gäller om tillståndet är äldre än 10 år och om delar av verksamheten upphört, förändrats eller att många ändringar redan har gjorts? Tack vare den nya vägledningen är det nu lättare för verksamhetsutövarna själva att besvara dessa frågor och planera sitt arbete därefter.  


Vikten av god dialog

Något som framkom i intervjuerna men också i den omvärldsbevakning som Sigholm gjort kring ämnet, är att såväl tillsynsmyndighet som verksamhetsutövare ser en god dialog som mycket viktig för en bra och effektiv handläggningsprocess. Vägledningen är framtagen för Avfall Sveriges medlemmar men är naturligtvis relevant för alla som har miljötillstånd och hittas via denna länk: https://www.avfallsverige.se/rapporter-utveckling/rapporter/2024-07-miljotillstand-gransdragningar-vid-omprovning/   


  • #omprövning
  • #miljötillstånd
  • #dialog
  • #vägledning

The article was published 01/06 - 2024

Om Avfall Sverige

Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation för avfallshantering i Sverige. Organisationen företräder samtliga 290 kommuner och arbetar enligt hela avfallshierarkin, från förebyggande och återanvändning till återvinning och avfallshantering. Avfall Sverige fungerar även som remissinstans och samarbetar med riksdag, regering och olika myndigheter i frågor som rör avfallshantering och återvinning.

Organisationen arbetar för att främja ett fossilfritt, cirkulärt och resurseffektivt samhälle, i linje med de globala hållbarhetsmålen.


Läs mer

We have the ambition to make the world better together

At Sigholm, we believe in developing skills in the long term to build the company together. Through shared reflections, we create a culture of continuous learning.

Career at Sigholm

Latest news

Sep 05, 2024 | News | News & press | Press release

Sigholm i samarbete med Bixia för mer automatiserad elhandel

Samarbetet med Bixia är ett viktigt steg för digitaliseringen av energibranschen, där snabbare marknadsåtgärder och en djupare förståelse för kundernas behov står i fokus.

Jun 12, 2024 | News | News & press

Deltagande under Almedalsveckan 2024

Vi är glada att återigen delta under Almedalsveckan, en av Sveriges viktigaste mötesplatser. I år kommer vi att engagera oss genom en rad åtaganden, däribland att moderera paneler och seminarier samt intervjua beslutsfattare och politiker i vår podcast, Energistrategipodden.Deltar du inte under Alme

May 30, 2024 | News

Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag 2024"

För tionde året i rad genomför Cinode en jämställdhetsstudie. Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag" med 48% kvinnor i organisationen.

Contact Us

Fill out the form, and we will get back to you, visit one of our offices, or call us at +46(0)21-12 03 10.

By clicking send, you agree to Sigholm's handling of your personal data. Read our personal data policy