Hamnnära Bio-CCS vid Norrlands knutpunkt

Under perioden 2022-2023 genomförde Umeå Energi en förstudie om BioCCS med stöd av Energimyndigheten. Sigholm fick förtroendet för rollerna som huvudprojektledare och delprojektledare för fyra av fem delprojekt (teknik, tillstånd, logistik och finansiering).

Förstudien fokuserade på Umeås kraftvärmeverk Dåva 1, som förbränner avfall och rester från skogsindustrin, och Dåva 2 som eldas med biobränslen. Potentialen är ca 300 000 ton/år avskild koldioxid från Dåva 1 och 2, med en blandning av biogen och fossil koldioxid beroende av bränslemixen. Projektets mål var att utreda möjligheten att avskilja och transportera koldioxiden till geologisk lagring med fokus på förståelse för systemet och hur de befintliga kraftvärmeverken påverkas tekniskt och affärsmässigt.

Teknik

Dåva 1 och 2 ligger bredvid varandra och i uppdraget ingick att utreda vilket som var mest fördelaktigt: att bygga en avskiljning för det gemensamma flödet eller två separata koldioxidavskijlningar optimerade för respektive panna. För detta genomfördes analyser av rökgassammansättning, driftsäsonger och olika avskiljningar baserade på olika absorptionslösningar. För en gemensam anläggning visade analyserna på stora variationer i flödet mellan driftsäsongerna vilket skulle innebära svårigheter att köra anläggningen effektivt under både maxflöde låglastperioder. Som en del av uppdraget utreddes även hur spillvärmen från avskiljningen och förvätskningen kunde utnyttjas till fjärrvärmenät samt hur det påverkade Dåvaområdet och för hela fjärrvärmesystemet. 

Logistik

Logistikkedjan planerades med utgångspunkt i att koldioxiden transporteras med fartyg från Umeå hamn till geologisk lagring. Projektet utredde det bästa sättet att transportera koldioxiden från Dåva till hamnen med pipeline, lastbil eller tåg som alternativ. En stor fördel med Dåvas placering är närheten till nybyggda Bottniabanan och närliggande godsterminal, vilket möjliggör tågtransport utan stora investeringar i infrastruktur. Detta ledde till att tåg snabbt blev huvudspåret. Logistikkedjan dimensionerades för olika storleksalternativ på avskiljningen från teknikprojektet. Därefter gjordes trafikanalys av järnvägen för att säkerställa att det finns utrymme för den tillkommande trafiken. 

Tillstånd och regulatoriska frågor

För Umeå Energi var det viktigt att tidigt få en bild över hur befintligt miljötillstånd behöver ändras eller helt sökas på nytt med anledning av planerna på koldioxidavskiljning. Sigholm jobbade tätt tillsammans med kunden för att sammanställa nuläget, ta fram förslag på vilka steg som bör prioriteras framåt och identifiera de viktigaste utmaningarna. För att sätta arbetet i ett sammanhang kopplades utredningen till en omvärldsanalys kring relevant lagstiftning på både nationell och europeisk nivå.

Finansiering och affärsmodell

Alla CCS-projekt innebär stora investeringar och har också stora omkostnader i driftsfas. För att de ska realiseras krävs ett gediget och kontinuerligt arbete för att bygga en stabil affär. Precis som många andra svenska energiproducenter har Umeå Energi en mix av fossil och biogen koldioxid, vilket ger en extra komplexitet för hur projektet finansieras. Sigholm ledde delprojektet som hade som uppgift att lägga en grund för en lönsam affärsmodell.

Foto: Johan Gunséus åt Umeå Energi

  • #CCS
  • #koldioxidinfångning
  • #koldioxidavskiljning
  • #kraftvärmeverk
  • #slutlagring
  • #mellanlager
  • #BioCCS
  • #BECCS

The article was published 10/09 - 2023

Contact us for more information

You might also be interested in:


Genomförbarhetstudie av BECCS samt logistikkoncept

Gävle Energi i samverkan med Gävle Hamn tar ett stort kliv framåt vad gäller att bidra till klimatmålen och en bättre omvärld. Efter ett bev...

Read article
Projektledning för bioCCS-anläggning, Söderenergi

Söderenergi arbetar sedan 2020 med att bygga en bioCCS-anläggning på Igelstaverket i Södertälje. Sigholm leder projektet hos Söderenergi i r...

Read article
Projektledning för gemensam koldioxidnod i öst, Stockholms Hamnar

För att Sverige ska klara klimatmålen till 2045 krävs omfattande utsläppsminskningar. Avskiljning och lagring av koldioxid, CCS, är en av fl...

Read article

We have the ambition to make the world better together

At Sigholm, we believe in developing skills in the long term to build the company together. Through shared reflections, we create a culture of continuous learning.

Career at Sigholm

Latest news

Oct 30, 2024 | News

Sigholm utses till "Tillväxtraket 2024"

Vi är stolta att meddela att vi blivit tilldelade titeln "Tillväxtraket 2024". Sigholm är ett av fåtal bolag som har vuxit mer än 30 procent och tilldelas därmed titeln “Tillväxtraket 2024” både på medarbetarsidan samt omsättningssidan. Vi är oerhört stolta över att bli utsedda till årets tillv

Oct 11, 2024 | News

Vinnare av Stora Näringslivspriset 2024

Vi är glada att meddela att vi, torsdagen den 10 oktober, mottog Stora Näringslivspriset som är instiftat av Handelskammaren Mälardalen.

Sep 27, 2024 | Data analysis | Digitisation | Energy calculations | News | Produktionsplanering

Årsoptimering av energisystem

Under första halvan av 2024 har vi, med vårt optimerings- och uppföljningsverktyg Aurora by Sigholm, framgångsrikt levererat årsoptimeringsprojekt för kraftvärmeproducenter.

Contact Us

Fill out the form, and we will get back to you, visit one of our offices, or call us at +46(0)21-12 03 10.

By clicking send, you agree to Sigholm's handling of your personal data. Read our personal data policy