Bakgrund
Kommunkoncernens moderbolag, Strängnäs kommunföretag AB, expanderar och nya områden tillkommer successivt med åren. Detta har resulterat i ökat behov av personal för hantering av yttre miljöer. Ansvaret för dessa miljöer delas mellan Strängnäs kommun och Strängnäs Fastighets AB (SFAB). Vid tidpunkten för uppdraget hade organisationerna två olika strukturer för utförandet, där SFAB hade anlitat extern entreprenör för skötsel av yttre miljöer, medan Teknik och Service på kommunen (Strängnäs kommun) har egen personal och resurser. För att ligga i framkant och ta hänsyn till klimatmålen såg Strängnäs kommun en betydande potential i att skapa ett mer hållbart samhälle genom att utforska möjligheterna till förbättrat samnyttjande av resurser mellan organisationerna.
Sigholm bidrog som en oberoende part
Sigholm fick i uppdrag att utarbeta en oberoende studie för detta ärende. I studien genomfördes bland annat en GAP-analys mellan nuläget och den önskvärda situationen. Detta utfördes för att kartlägga vad som behövde göras för att nå önskad situation, identifiera risker samt väga för- och nackdelar. Under analysens arbetsgång intervjuades personer från de olika organisationerna för att få en djupare förståelse för situationen. Arbetet innefattade eget ansvar för aktivitetsplanering för att därefter agera, få feedback och revidera. I detta fall kunde Sigholm bidra med kompetens i hur det fungerar i Strängnäs kommun med fastighetsbolaget och kommunen och sin teoretiska grund för hur man sköter skötsel och förvaltning i kommuner.
Skapa värde på alla tre hållbarhetsaspekter
Förslaget att samnyttja resurser skapar möjligheter för Strängnäs kommun att göra en förflyttning inom samtliga tre hållbarhetsaspekter, vilket indikerar att Strängnäs kommun har ambitioner som sträcker sig mot en hållbar tillväxt. I den ekologiska aspekten blir det exempelvis mer hållbart genom att effektivisera användningen av anställda på plats i tätorterna, vilket kan minska transporter, materialanvändning och dubbelarbete. Vidare, genom att använda skattemedel effektivt och minska kostnaderna för drivmedel och material, uppnås även ekonomisk hållbarhet. Därutöver främjas social hållbarhet då invånarna kommer att känna igen personerna på gatan och därmed veta vilka de bör kontakta vid behov. Detta resultat har bidragit till en fördjupad förståelse för Strängnäs kommuns arbete som bekräftar att de är på väg i god riktning.
Artikeln publicerades 01/09 - 2023