Examensarbete om potentialen för ny teknik och optimering av kraftvärmeverk

Under våren har Sara Avonds gjort sitt exjobb hos oss i samarbete med Söderenergi!

Sara, som har läst civilingenjörsprogrammet inom Energisystem på Mälardalens Universitet i Västerås, har under våren i sitt examensarbete undersökt potentialen för Söderenergis energisystem genom optimering och integration av ny teknik.


Vi har ställt några frågor till Sara kring hennes exjobb.

Vad har du gjort på Sigholm?
Tillsammans med Sigholm har jag genomfört mitt examensarbete i samarbete med Söderenergi AB. Jag började arbeta med Söderenergi AB för att utveckla en bra idébeskrivning, vilket öppnade upp möjligheten att samarbeta med Sigholm och vad det innebar. I mitt examensarbete har jag undersökt potentialen för Söderenergis energisystem (produktionspark) genom optimering och integration av ny teknik. Jag har studerat olika scenarier för att se hur dessa tekniker kan öka systemets lönsamhet, flexibilitet och hållbarhet inför framtida utmaningar, som ökad integration av förnybara energikällor i elmarknaden. De tekniker jag har analyserat inkluderar en enskild integration av en ackumulatortank, en enskild integration av en CCS-anläggning, en kombinerad integration av ackumulatortank och CCS-anläggning, samt en enskild integration av en värmepump. Jag valde att genomföra detta arbete hos Sigholm eftersom det verkade mycket intressant, och eftersom jag under mina studier alltid har funnit optimering spännande.

Vad har du kommit fram till?
Sammanfattningsvis visade sig ändå värmepumpen vara den mest lönsamma och flexibla teknologin för kraftvärmeverk. Värmepumpens pålitliga prestanda vid varierande elpriser understryker dess tillförlitlighet. Även om ackumulatortanken är något mindre pålitlig än värmepumpen, speciellt vid lägre elprisnivåer, erbjuder den ändå betydande förbättringar i lönsamhet och flexibilitet i kombination med CCS-teknologi. Skillnaderna i lönsamhet mellan olika storlekar på ackumulatortankar var marginella, men större tankar kan ge fördelar i form av ökad tillförlitlighet vid värmebehov. CCS-teknologin var minst lönsam och mest beroende av specifika marknadsförhållanden, men visade förbättrad prestanda när den kombinerades med en ackumulatortank. Kombinationen av ackumulatortank och CCS-teknologi visade sig ge liknande resultat som att integrera en värmepump i systemet, både vad gäller säkerhet och lönsamhet.

De huvudsakliga skillnaderna framkom i nyttan över en ettårsperiod, där värmepumpen och ackumulatortanken var för sig visade de bästa resultaten. Slutsatserna är att värmepumpar är ett bra alternativ om man vill ha en kortsiktig lösning och snabbt återbetala investeringen. För en mer långsiktig strategi kan kombinationen av CCS-teknologi och ackumulatortank vara ett bra val, eftersom det bidrar till att effektivisera alla aspekter av en kraftvärmeanläggning. Värmepumpar kan också implementeras som en oberoende energikälla för att göra en kraftvärmeanläggning helt fossilfri. Resultaten indikerar att en strategisk kombination av dessa teknologier kan optimera både lönsamhet och flexibilitet i kraftvärmeverk.

Vad händer nu?
Nu tar jag äntligen examen som civilingenjör inom energisystem där jag dessutom redan fått en anställning som Energisystemsingenjör här på Sigholm, vilket känns fantastiskt kul! Jag tycker att examensarbetet har varit kul och intressant, och det ska bli kul att fortsätta på liknande spår där jag kommer arbeta med modellering och optimering framöver. Tack Sigholm för att ni gett mig denna möjlighet!

Kontakta oss
Sara Avonds

Energisystemsingenjör

Artikeln publicerades 20/06 - 2024

Du kanske också är intresserad av:


Samuel och Filip, som läser en master inom hållbara energisystem på Chalmers Tekniska Högskola, har under våren undersökt fjärrvärmesystemets prestation utifrån olika faktorer och tekniker....

  • Karriär
  • medarbetare

Den ökade omställningstakten av energisystemet ställer krav på nya förmågor och strategiska förflyttningar hos aktörer i energisektorn. Uppdraget bestod av att ta fram en omvärldsanalys av trender och...

  • Marknadsförändringar & energistrategi
  • Referensuppdrag

Under första halvan av 2024 har vi, med vårt optimerings- och uppföljningsverktyg Aurora by Sigholm, framgångsrikt levererat årsoptimeringsprojekt för kraftvärmeproducenter....

  • Dataanalys
  • Digitalisering
  • Energiberäkningar
  • Nyhet
  • Produktionsplanering

Vi har ambitionen att tillsammans göra världen bättre

På Sigholm tror vi på att långsiktigt utveckla förmågor för att tillsammans bygga bolaget. Med gemensamma reflektioner skapar vi en kultur med ständigt lärande.

Karriär på Sigholm

Aktuellt

feb 21, 2025

Sigholm deltar på Fjärrvärmedagarna 2025

Den 9-10 april är det dags för Fjärrvärmedagarna, en av årets viktigaste mötesplatser för fjärrvärmebranschen som Energiföretagen Sverige arragerar. Vi kommer att finnas på plats både som utställare och deltagare.

dec 16, 2024 | Nyhet

Elnätens digitalisering

Den snabba elektrifieringen av samhället ställer höga krav på elnäten att kunna hantera ett alltmer komplext energisystem.

okt 30, 2024 | Nyhet

Sigholm utses till "Tillväxtraket 2024"

Vi är stolta att meddela att vi blivit tilldelade titeln "Tillväxtraket 2024". Sigholm är ett av fåtal bolag som har vuxit mer än 30 procent och tilldelas därmed titeln “Tillväxtraket 2024” både på medarbetarsidan samt omsättningssidan. Vi är oerhört stolta över att bli utsedda till årets tillv

Kontakta oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, besök något av våra kontor eller ring oss på +46(0)21-12 03 10.

Genom att klicka på skicka så godkänner du Sigholms hantering av dina personuppgifter. Läs vår personuppgiftspolicy