Dunkelflaute är ett tyskt uttryck som betyder "mörk stiltje" och beskriver en period med låg vind- och solkraftsproduktion, ofta kombinerat med kallt väder. Sådana perioder ställer höga krav på energisystemet, eftersom de förnybara energikällorna inte själva kan möta efterfrågan. I november 2024 upplevde Tyskland en av de mest framträdande Dunkelflaute-perioderna hittills. Situationen understryker de utmaningar som följer av mer förnybar energi och behovet av flexibla lösningar för att balansera systemet.
I början av november föll vind- och solkraftsproduktionen kraftigt i Tyskland. För att kompensera för bortfallet spelade gaskraft en avgörande roll och gaskonsumtionen steg 13 procent jämfört med samma period i fjol. Ökningen berodde till 70 procent på ökad elproduktion i gaskraftverk.
Vind- och solkraftsproduktion samt residuallast i Tyskland
Dunkelflaute i siffror: Första halvan av november 2024 föll sol-och vindkraftsproduktionen och ökade behovet av andra energikällor. Källa: Sigholm, Volue Insight
Grafen ovan illustrerar Dunkelflaute i novembers första hälft, då låg produktion av förnybar energi skapade en obalans i energisystemet och ökade beroendet av kompletterande förmågor. Måttet som används kallas residuallast och är konsumtionen (lasten) på el minus produktionen av sol- och vindkraft. Resten av månaden steg vindkraftsproduktionen gradvis och både residuallasten och behovet av gas minskade. Trots detta kvarstår en tydlig volatilitet i förnybar elproduktion, vilket understryker vikten av flexibel styrning och förmågor som kan upprätthålla balansen i energisystemet.
Gaslagren fyller gapet – än så länge
För att hantera den stigande residuallasten med ökad gaskraftsproduktion blev gaslagren viktiga. Gasuttagen i Europa fördubblades jämfört med samma period året innan och lagernivåerna föll från 95 till 85 procent i november, ungefär 10 miljarder kubikmeter. Även om gaslagren brukar vara 85 procent fulla den här tiden på året så skapade den snabba minskningstakten oro på marknaden, för lagren ska räcka ända till våren.
Genomsnittlig fyllnadsgrad i europeiska gaslager
Gaslager i Europa. Genomsnittliga fyllnadsnivåer i procent per dag sedan 2017. Fulla gaslager motsvarar 2024 cirka 1200 TWh. Källa: Sigholm, Aggregated Gas Storage Inventory
En verktygslåda med förmågor
Samtidigt som utmaningen med dunkelflaute har ökat, skapar den pågående omvandlingen av energisystemet också stora möjligheter. Energisektorn utvecklas från ett utpräglat centraliserat produktionssystem till ett mer distribuerat och flexibelt nätverk. Framsteg inom digitalisering och teknik gör det möjligt för prosumenter, konsumenter som också är producenter, att svara på prissignaler och relativt enkelt axla sina roller i systemet. Med egen produktion, lagring och flexibilitetsförmågor kan de ersätta behovet av trubbig, central topplastproduktion och möjliggöra anslutningen av mer förnybar kraftproduktion. Med kvartsavräknade elpriser och energigemenskaper stärks den rollen ytterligare, särskilt kombinerat med automatisk intradaghandel och balansering med hjälp av nya digitala aktörer på marknaden. Priserna på förnybar energi sjunker kontinuerligt och nya ramverk främjar investeringar i energilager, flexibilitetstjänster och avancerad styrning. Det skapar lösningar som kan möta utmaningar och påskynda omställningen till ett hållbart energisystem. Dunkelflaute i november 2024 visar på utmaningarna i Europas energisystem, men fungerar också som en katalysator för att snabba på innovation och investeringar i ett hållbart, flexibelt energisystem.
Sigholm - Din boj i bukten
På Sigholm följer vi kontinuerligt de omvälvande förändringarna på energimarknaderna. Vi stödjer våra kunder i underlag, förändringsledning och strategiska beslut. För nästa steg når du oss enklast här. Prenumerera på utskicket. Det här ett kostnadsfritt analysutskick som utkommer cirka 10 gånger per år.
Artikeln publicerades 11/12 - 2024