Mälarenergis Block 6 står för ca hälften av Västerås totala fjärrvärmeförbrukning och är en världsledande anläggning inom beredning och förbränning av avfall. För att Mälarenergi skulle ha möjlighet att fortsätta erbjuda fjärrvärme till ett bra pris, var Block 6 en viktig utveckling. Anläggningen är flexibel och kan hantera olika bränslen, vilket möjliggör anpassning till förändringar på bränslemarknaden, där den i bränsleberedningen producerar sitt eget bränsle, huvudsakligen bestående av hushållsavfall från Västmanland samt importerat avfall.
Gestaltningen av Block 6 var av central betydelse i projektet, då anläggningen skulle synas tydligt både i närområdet som i stora delar av staden samt utgöra ett tillskott i stadens bebyggelsehorisont. Dess arkitektoniska utformning och höga industriella designkvalitet var noggrant genomtänkt för att passa in i stadens skyline. Detta strategiska synsätt bekräftar företagets åtagande för både effektiv energiproduktion och estetiskt tilltalande integration i stadsmiljön.
Byggprojektledare och disciplinledare för 600 personer
Förberedelserna och byggnationen av det nya blocket pågick mellan år 2010 och 2014 och som mest involverade bygget 600 personer. Som byggprojektledare ansvarade Sigholm för entreprenadernas planering och genomförande. Det stora projektet innehöll flera delprojekt där flertalet stora entreprenader uppfyllde målen om tid, kostnad och kvalitet. Genom att skapa ett välfungerande byggteam som effektivt kunde fördela ansvar mellan sig, kunde projektet nå sitt mål. Sigholm hade flera projektledare på plats, dels som byggprojektledare men också som disciplinledare för alla bygg- och markarbeten som skulle utföras.
Som disciplinledare för bygg- och markarbeten krävdes en hel del förberedelse, där det bland annat behövde utredas vilken placering som var den mest lämpliga. Ett av de alternativ som övervägdes handlade om Mälarenergi skulle köpa eller arrendera marken, vilket skulle leda till en planförändring där fastighetsgränserna behövde flyttas. Efter att dessa beslut hade fattats, behövde beslut tas angående omläggning av ledningar, rivning av ACV, etableringsprojekt, förberedelse av kolgård, förberedelse av cisternplan, flytt av ballastinmatning samt ombyggnad av vägar och järnväg.
Projektet är ett exempel på bra samarbete och tydlig kommunikation med höga krav. I Sigholms fall är det ett bra bevis på att vi kunde möta kundens förtroende att agera ombud mot leverantörer.
Artikeln publicerades 18/03 - 2020