Mälarenergis kraftvärmeverk Block 6 står för ungefär hälften av Västerås totala fjärrvärmeförbrukning, och klarar av både avfalls- och biobränslen. År 2014 stod pannan på plats men började omgående skapa ett luktproblem som spred sig över hela staden. Soplukten, som påverkade 150 000 invånare, orsakades av dålig ventilation och av ett kolfilter som i grunden var underdimensionerat. Detta i sin tur bidrog till att stora kostnader lades på att byta ut filtret ca tio gånger om året.
Sigholm ansvarade för att utarbeta en projektplan och beslutsunderlag för att effektivt styra och leda två av tre projekt under paraplyet "Ventilation från BBR till P6". Projekten var benämnda som "Förstärkt ventilation ballager" och "Kanal till panna, block 6".
Resultatet innebar en ökad kapacitet inom kanalsystemet för att förbättra luftomsättningen och eliminera luktstörningar kring ballagret. Ett ventilationssystem kopplades även till kanalen mellan bränsleberedning och Block 6. Genom att skapa en kanal mellan bränsleberedningen och pannhuset uppnåddes ett fördelaktigt undertryck i bränsleberedningen. Detta möjliggjorde en effektiv transport av luft till pannan för förbränning, vilket löste luktproblemet.
Projektets framgång resulterade i betydande besparingar för Mälarenergi, där kolfiltret endast behövde bytas cirka två gånger om året istället för tidigare tio gånger. Varje kolfilterbyte kostar ungefär 1,5 miljoner kronor, vilket innebär att investeringen i projekten förväntas återbetalas inom 3-5 år. Mälarenergi är mycket nöjda med resultatet.
Proaktiv och tydlig kommunikation under projektet minskade missförstånd och tänkbara problem.
Projektledarens roll i dessa projekt innefattade dessutom:
- Ansvarig för kommunikation och samordning mellan verksamheterna och projekten
- Upphandling och kontraktering av projektörer för samtliga discipliner
- Ansvar för säkerställande av att granskning utfördes i projektet enligt kravspecifikationer från uppdragsansvarig
- Ansvar för att få de erforderliga tillstånden gentemot byggnadsnämnden vad gällde bygglov för fasadändringar
- Ansvar för att entreprenör innehade erforderliga planer för kontrollplaner, kvalitetsplaner, arbetsmiljöplaner samt miljöplaner
- Ansvar för att erforderliga provtagningar utfördes, så som ex. asbest och radon
- Upprättande av förfrågningsunderlag enligt lagen om offentlig upphandling samt kontrakttecknande
- Upprättande och uppföljning av planer, så som för leveransomfattning, tid, ekonomi, resurser, kvalitet och HMS
- Ansvarig för kontakt gentemot entreprenörer och leverantörer
- Ansvar för utbildningar och överlämning till brukande verksamheter
- Ansvar för slutförhandlingar med entreprenör
- Slutrapportering till beställare.
Artikeln publicerades 18/03 - 2020